Styrning

Styrning och finansiering är vid sidan om öppenheten den stora skillnaden och utmaningen med open source. Styrning enligt community principen är enkel och demokratisk i den meningen att alla kan framställa behov som alla kan kommentera och alla kan ge förslag på lösning. Men för att få en hållbar utveckling av produkter och lösningar krävs finansiering.

Traditionellt har leverantörer inventerat behov och i hemlighet utvecklat lösningar på egen risk som man sedan säljer och fördelar kostnaden på alla som vill använda. Med open source sakans denna möjlighet eftersom licensreglerna kräver fri tillgång till koden. Konsekvensen blir att finansieringen måste lösas i förväg som regel av de som initierat behovet eller har störs nytta av det. I undantagsfall kan någon framför allt större leverantör ta risken med förhoppning att skapa sig en marknadsfördel för att sälja tjänster. Tyvärr utestänger det mindre aktörer och minskar därmed konkurrensen och nya innovationer.

För att få en sund finansiering och därmed styrning bör alla parter öppet redovisa vad man är beredd att bidra med och vad man vill ha ut av detta. På det sättet kan det ske en successiv utveckling som finansieras av den som har störst intresse för varje del av utvecklingen. Problemet med detta synsätt är troligen LOU vilket vi gärna vill ha synpunkter på liksom alternativa idéer

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Array
(
  [SERVER_SOFTWARE] => Apache/2.2.16 (Debian)
  [REQUEST_URI] => /ekosystem/styrning
  [REDIRECT_STATUS] => 200
  [HTTP_HOST] => mscopensource.se
  [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => x-gzip, gzip, deflate
  [HTTP_USER_AGENT] => CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)
  [HTTP_ACCEPT_LANGUAGE] => en-us,en-gb,en;q=0.7,*;q=0.3
  [HTTP_ACCEPT] => text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
  [HTTP_VIA] => 1.0 pro4uopensource.se
  [HTTP_X_FORWARDED_FOR] => 54.83.241.88
  [HTTP_X_FORWARDED_HOST] => www.pro4uopensource.se
  [HTTP_X_FORWARDED_SERVER] => pro4uopensource.se
  [HTTP_CONNECTION] => Keep-Alive
  [PATH] => /usr/local/bin:/usr/bin:/bin
  [SERVER_SIGNATURE] => 
Apache/2.2.16 (Debian) Server at www.pro4uopensource.se Port 80
[SERVER_NAME] => mscopensource.se [SERVER_ADDR] => 192.168.120.105 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 54.83.241.88 [DOCUMENT_ROOT] => /var/www/msc/mscopensource.se/ [SERVER_ADMIN] => [no address given] [SCRIPT_FILENAME] => /var/www/msc/mscopensource.se/index.php [REMOTE_PORT] => 45191 [REDIRECT_URL] => /ekosystem/styrning [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1406608508 [argv] => Array ( ) [argc] => 0 )