Licenser

Det finns ett stort antal licenser godkända och publicerade av OSI, Open Source Initiative, http://www.opensource.org/

Gemensamt för alla, eftersom det står i OSI:s definition enligt nedan, är att användningen alltid är fri. Däremot skiljer det mycket mellan olika licenser vad gäller villkoren för vidaredistribution i ursprungligt eller modifierat skick.

Det finns två huvudspår för utformningen av licenser där den enklaste formen är BSD som i stort sett inte ger några restriktioner alls och GPL som kräver att vidare distribution skall ske med samma villkor som ursprunget. Detta kallas copyleft och innebär att produkten inte får byggas ihop med proprietära program.

Begreppet ”bygga ihop” är den springande punkten eftersom det fortfarande är tillåtet att distribuera ihop med proprietära produkter så länge det går att avgränsa. Linux kan t.ex. levereras med hårdvara eftersom det inte är hopbyggt. Detta medför givetvis tolkningsproblem och en stor del av de olika licensreglerna ägnar sig åt att beskriva vad som menas i olika konkreta fall.

LGPL Lesser GPL är en variant av GPL som tar hänsyn till de speciella förhållanden som gäller för programbibliotek då de nästan alltid är hopbyggda med den egna programvaran på något sätt. Fortfarande görs distinktionen mellan att använda produkten och att vidareutveckla produkten men på en mer granulär nivå än GPL. LGPL gör det möjligt att under vissa omständigheter paketera med programbibliotek även i kommersiella produkter.

Apache är ytterligare en vanlig licensform. Apache är mest lik BSD licensen vilket innebär att man kan välja under vilka villkor vidare distribution skall ske. Syftet är att skydda ursprunget så att det förblir fritt samt att skydda varumärket Apache.

Ingen licensform lägger restriktioner för att användas i den egna verksamheten utan restriktionerna gäller bara vid vidare distribution eller som delar i egna produkter. Vid utveckling av proprietära eller kommersiella produkter där öppen programvara används måste reglerna i samtliga fall avtolkas i detalj.

Är man osäker är det allra enklaste att ställa en direkt fråga till respektive projekt.

OSI:s definition av open source:

 • Fri distribution för alla.
 • Källkoden skall levereras med.
 • Vidareutveckling och modifiering måste vara tillåten.
 • Distribution av modifierad kod kan ha restriktioner.
 • Ingen begränsning för personer eller grupper
 • Ingen begränsning av marknader, exempelvis bara för offentlig sektor.
 • Licensen måste följa med vid distribution.
 • Licensen får inte vara specifik för en produkt eller paketering.
 • Licensen får inte ge restriktioner för annan programvara.
 • Licensen skall vara teknikneutral.

Lämna ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Array
(
  [SERVER_SOFTWARE] => Apache/2.2.16 (Debian)
  [REQUEST_URI] => /ekosystem/licenser
  [REDIRECT_STATUS] => 200
  [HTTP_HOST] => mscopensource.se
  [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => x-gzip, gzip, deflate
  [HTTP_USER_AGENT] => CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)
  [HTTP_ACCEPT_LANGUAGE] => en-us,en-gb,en;q=0.7,*;q=0.3
  [HTTP_ACCEPT] => text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
  [HTTP_VIA] => 1.0 pro4uopensource.se
  [HTTP_X_FORWARDED_FOR] => 50.17.27.205
  [HTTP_X_FORWARDED_HOST] => www.pro4uopensource.se
  [HTTP_X_FORWARDED_SERVER] => pro4uopensource.se
  [HTTP_CONNECTION] => Keep-Alive
  [PATH] => /usr/local/bin:/usr/bin:/bin
  [SERVER_SIGNATURE] => 
Apache/2.2.16 (Debian) Server at www.pro4uopensource.se Port 80
[SERVER_NAME] => mscopensource.se [SERVER_ADDR] => 192.168.120.105 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 50.17.27.205 [DOCUMENT_ROOT] => /var/www/msc/mscopensource.se/ [SERVER_ADMIN] => [no address given] [SCRIPT_FILENAME] => /var/www/msc/mscopensource.se/index.php [REMOTE_PORT] => 49269 [REDIRECT_URL] => /ekosystem/licenser [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.1 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => [SCRIPT_NAME] => /index.php [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1406732886 [argv] => Array ( ) [argc] => 0 )